Risotto po irlandzku

W listopadzie minionego roku byliśmy całą naszą familią u mojej kuzynki w Irlandii. Czas jaki tam spędziliśmy był dla Nas bardzo przyjemny, a jednymi z umilaczy były dla Nas posiłki jakie nam moja kuzynka przygotowywała. Przyznam, że ugościła Nas naprawdę wybitnie 🙂 Zresztą świadczy o tym fakt, że jak wróciliśmy do domu to mój mąż od razu zażyczył sobie domowej roboty lody z borówkami i od dłuższego czasu „męczył” mnie o to risotto! W końcu napisałam do kuzynki z prośbą o przepis, bo przecież stary głodny chodzić nie może 😉
Przepis na risotto jest bardzo łatwy i naprawdę szybko się go robi. Jeszcze szybciej znika z talerza! 🙂

Składniki:
ryż do risotto 1 szklanka
2 papryki
1 cebula
2 marchewki
1 cukinia
2 kiełbaski białe irlandzkie ( u nas ich nie ma więc, ja dodałam białe kiełbaski z szynki)
2 pomidory
szklanka bulionu
2 szklanki wina białego
masło klarowane do smażenia
2 łyżeczki papryki słodkiej
nać pietruszki
dymka cebuli
do smaku: sól, pieprz

Sposób Przygotowania:

Warzywa ( cebula, papryka, marchewka, cukinia) obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię ( ja używam woka). Podsmażamy na maśle i dodajemy do nich obraną ze skórki i pokrojoną kiełbaskę. Następnie wsypujemy ryż do risotto, tylko nie gotowany, podsmażamy 1 minutę, po czym dodajemy 2 łyżeczki słodkiej papryki i mieszamy. Potrawę zalewamy bulionem i winem ( ja robiłam bez wina). Dusimy pod przykryciem ok. 30-35 minut, mieszając od czasu do czasu aż ryż zmięknie a wino i bulion wyparują. Dodajemy świeże pomidory i jeszcze przez kilka minut dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki i dymkę cebuli, dokładnie mieszając.

Risotto gotowe, można zajadać 🙂

Prawda, że przepis na risotto jest łatwy?

Smacznego! 





 

p.s. Kaja jesteś the best! 

e.